Tekening Arie Emens

Arie Emens was van beroep reclametekenaar en woonde aan de Turfsingel 8c in Groningen. Hij was lid van de illegale communistische partij in Groningen. Op 31 december 1943 werd hij naar aanleiding van de moord op het hoofd van de Bijzonder Recherche Anne Elsinga opgepakt en kwam  als gijzelaar  in kamp  Vught terecht.

Vanuit Vught schreef hij vele brieven aan zijn vrouw en twee kinderen. Omdat de ruimte om te schrijven beperkt was, besloot hij nog weinig over het bedrijf te schrijven en moest zijn vrouw zich hiermee zien te redden. Hij vroeg om zijn schetsboek en waterverfdoos, conté en verftubes. Hij bleef tekenen. Een steeds terugkerend item in de brieven zijn de pakketjes die gestuurd mogen worden en de inhoud ervan. Vanuit Vught werd hij overgebracht  naar kamp Amersfoort, waar hij op 18 oktober 1944 werd vrijgelaten.

Een kleindochter van Emens heeft de collectie van haar opa aan het OVCG geschonken. Hieronder bevinden zich de correspondentie uit Vught, namaakstempels en handtekeningen van de bezetter en persoonsbewijzen.  Bijzonder zijn  een groot aantal illegale communistische  kranten zoals De Waarheid, De Nieuwsbron en Noorderlicht als ook deze mooie tekening van het verwoeste Scholtenhuis en een herinneringstekening aan de bevrijding.

Collectie Arie Emens (1896-1968)

Collectie Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

Vanuit kamp Vught schreef hij vele brieven aan zijn vrouw en twee kinderen.