De Groninger Oranjebode

De Groninger Oranjebode werd dinsdag 17 april 1945 op het Zuiderdiep aan een blije menigte uitgedeeld.

De Groninger Oranjebode
De Groninger Oranjebode is in de laatste weken voor de bevrijding voorbereid. Sterker nog, een groepje vertegenwoordigers van de illegale pers -  bestaande uit zowel communisten als gereformeerden - was op vrijdagmiddag 13 april 1945 nog bijeen om onder meer het hoofdartikel te bespreken.

Toen daarover werd gesproken was de slag om Groningen juist begonnen. Het gevolg was dat de betrokkenen niet meer naar huis konden. Eerst zaten ze in de Hofstraat, later in de kelders van de school op de hoek van de Turfstraat en de Singelstraat. Een bizarre situatie. Kopstukken uit het Groninger verzet bijeen in een kelder, met aan de deur twee oude Duitse soldaten die moesten voorkomen dat burgers de straat op zouden gaan. De stad stond immers in lichterlaaie!

Enkele van de redactieleden wisten die maandagmorgen de kelder te verlaten want De Oranjebode  moest immers zo spoedig mogelijk verschijnen en dan moesten ze kunnen beschikken over een nog werkende drukkerij. Na een aanvankelijk terughoudende reactie kreeg de illegale pers toestemming de ruimte van het Nieuwsblad van het Noorden  te gebruiken. Dinsdag 17 april werd het eerste vrije samenwerkingsnummer van de illegale pers in Groningen gedrukt en onder veel blijdschap uitgereikt aan het Zuiderdiep.

De Groninger Oranjebode 17 april 1945

Collectie Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

Na een aanvankelijk terughoudende reactie kreeg de illegale pers toestemming de ruimte van het Nieuwsblad van het Noorden  te gebruiken.