De Thorarollen

Ongeveer 2.550 van de 2.742 personen die door de Duitse bezetters in Groningen als ‘Volljuden’ waren geregistreerd werden vermoord. Het was een zware opgave om de Joodse Gemeente weer op te bouwen. Op 24 september 1945 kwam het Voorlopig Comité bijeen.

De synagoge aan de Folkingestraat en de jeugdsjoel aan de Folkingedwarsstraat verkeerden in een slechte staat. Men wilde deze gebouwen zo spoedig mogelijk herstellen. De voorzitter deelde mee dat hij de aannemer Vos opgedragen had in een Hechal (kast) voorzieningen te treffen, opdat vier Seforim (Thorarollen) bijgeplaatst kunnen worden. Dit in verband met een verzoek van de Rotterdamsche Bank ‘de Seforim nog deze week te doen weghalen’.

De Thorarollen zijn vermoedelijk in december 1943 overgebracht naar de bank. Hoe ze daar terecht kwamen is niet precies te achterhalen. Het verhaal gaat dat de concierge van de jeugdsynagoge, tevens glazenwasser, ze onder een dekzijl op zijn glazenwasserskar in veiligheid heeft gebracht. Maar zeker weten doen we het niet omdat er weinig Joden naar Groningen terugkeerden die dit konden navertellen.

Notulen van de vergadering van het Voorlopig Comité ter behartiging van de belangen der Nederlands-Israëlitische Gemeente Groningen gehouden op 24 september 1945

Collectie RHC Groninger Archieven

Het verhaal gaat dat de concierge van de jeugdsynagoge, tevens glazenwasser, de Thorarollen onder een dekzijl op zijn glazenwasserskar in veiligheid heeft gebracht.