Uniek nieuw lesboek over Tweede Wereldoorlog voor basisonderwijs

Het Groninger basisonderwijs is een uniek lesboekje over de Tweede Wereldoorlog rijker. Op dinsdagochtend 13 april 2010, de dag dat 65 jaar de bevrijding van Groningen begon, werd op basisschool De Beyumkorf het eerste exemplaar van het boekje met de titel ‘4 mei herdenken en 5 mei vieren in Groningen’ symbolisch aangeboden aan mevrouw Marita Schreur, voorzitter van het College van Bestuur Openbaar Onderwijsgroep Groningen.

Het boekje is gemaakt in opdracht van Stichting 4 mei Herdenking Groningen, Stichting Bevrijdingsbos en het Oorlog- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en zal gebruikt worden op alle scholen van zowel openbaar als bijzonder basisonderwijs in de gemeente Groningen. Na de boekpresentatie gingen de leerlingen met het lesmateriaal aan het werk.

Over het lesboek ‘4 mei herdenken en 5 mei vieren in Groningen’

Dit jaar herdenkt Nederland dat er 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend in ons land, maar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er nog geen dag voorbij gegaan zonder oorlog of onderdrukking ergens in de wereld. Vrijheid is kostbaar en kwetsbaar en vergt inspanningen om haar te verkrijgen en de behouden. Nu, 65 jaar na de bevrijding, brengt de gemeente Groningen samen met de St. 4 mei Herdenking, St. Bevrijdingsbos en OVCG een speciaal kijk-, lees- en werkboekje uit voor het basisonderwijs, passend bij de belevingswereld van de kinderen van 2010. Belangrijke thema’s uit de jaren 40-45, zoals bezetting, verzet en bevrijding, worden belicht vanuit zowel de landelijke als de specifiek Groninger situatie. 

In het lesboekje wisselen strips van Eric Heuvel, authentiek beeldmateriaal en korte begrijpelijke teksten elkaar af. Om de kennis te laten indalen zijn een twintigtal opdrachten opgenomen die kinderen kunnen uitvoeren. De opdrachten variëren van het maken van een gedicht of een bevrijdingsrap tot het maken van een monumentje. De opdrachten sluiten aan bij de verschillende leerstijlen intelligenties van kinderen.

Harold Bal, voorzitter van de Stichting 4 mei Herdenking Groningen: “Wij vinden het belangrijk dat de ervaringen, kennis en gevoelens uit de oorlog worden doorgegeven aan onze kinderen. Juist omdat dit lesmateriaal past bij de huidige generatie en geschikt is voor verschillende leerniveaus, maakt dit herdenkingsboekje uniek. Kinderen kunnen er direct mee aan de slag.”