Leerlingen Nassauscholen herdenken bij 'hun' monument

Leerlingen van de Nassauschool in de Oranjewijk hebben maandagmiddag 23 april een krans neergelegd bij het monument Der Baum van Armando. Het oorlogsmonument is door de school geadopteerd.

"gebeurtenissen die plaats hebben gevonden gedurende de Tweede Wereldoorlog", vertelt docent Arjen Boswijk van de school. "We kijken in de klas onder andere naar een televisieserie en staan stil bij de achtergronden van het monument van Armando." Behalve de kranslegging lezen de leerlingen een gedicht voor wat ze zelf geschreven hebben.

"Ik vind het belangrijk dat we er bij stil staan", vertelt een leerling. "Het is dan wel heel lang geleden, maar het zijn wel de mensen die voor het vrije land gevochten hebben waar wij nu in leven. Dat moet niet vergeten worden."

Der Baum

Het monument Der Baum is geplaatst ter herinnering aan de Stadse kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Werkman (1882 – 1945) verzorgde tijdens de oorlogsjaren samen met August Henkels, Adri Buning en Ate Zuithoff onder de naam De Blauwe Schuit verschillende uitgaven die kritiek leverden op het nazi-bewind. Drie dagen voor de bevrijding werd hij samen met negen anderen in de bossen nabij het Friese Bakkeveen gefusilleerd.

Onder meer OOG tv besteedde aandacht aan de herdenking. Bekijk hier het niewsitem: Bij hier link naar deze link: http://www.oogtv.nl/2012/04/we-mogen-nooit-vergeten-wie-er-voor-ons-vrije-land-gevochten-hebben/

Lesboekje 'Even stilstaan bij een Oorlogsmonument'

Sinds begin dit jaar maken alle basisscholen in de gemeente Groningen gebruik van een uniek lesboek, getiteld: ‘Even stilstaan bij een Oorlogsmonument in de stad Groningen’. Het lesboekje staat stil bij de verhalen over de oorlogsmonumenten in onze stad en roept scholen op om een oorlogsmonument te adopteren. Het lesboek is met de steun van de gemeente Groningen ontwikkeld door Stichting 4 mei Herdenking Groningen, Stichting Bevrijdingsbos en het Oorlog- en Verzetscentrum Groningen (OVCG).