Groningen herdenkt ruim een week lang de Kristallnacht

PERSBERICHT STICHTING FOLKINGESTRAAT SYNAGOGE GRONINGEN

GRONINGEN – De Kristallnacht van 9 november 1938 wordt dit jaar in Groningen gedurende ruim een week herdacht met een groot aantal evenementen. De week wordt op 29 oktober geopend door burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en op 9 november afgesloten in aanwezigheid van Jacques Wallage.

Tijdens de Kristallnacht werden in Duitsland een groot aantal joden gedood of op de vlucht gejaagd, hun eigendommen vernield en synagoges in brand gestoken. Ook was deze nacht de aanzet tot de verschrikkingen van de daarop volgende nazitijd. Een tijd waarin ook Roma/Sinti, gehandicapten, homoseksuelen en anderen naar de kampen werden gedeporteerd.
Ook in onze tijd groeien wereldwijd kleine brandjes uit tot verschrikkelijke brandhaarden die mensen massaal op de vlucht jagen. Daarnaast worden velen overal door uitsluiting en racisme bedreigd.
In Groningen wordt, voorafgaande aan de  Kristallnachtherdenking op 9 november, gedurende ruim een week een reeks activiteiten georganiseerd, met aandacht voor meerdere (vervolgde) groepen. Dit alles onder het motto Kristallnacht nooit meer, voor niemand!.

Expositie Breaking Glass
De week begint op 29 oktober met de opening van een bijzondere expositie in Synagoge Groningen. De expositie bestaat uit werk van studenten van de Groningse kunstacademie Minerva onder de titel Breaking Glass. De studenten lieten zich bij het maken van hun werk inspireren door het vallende glas van de in november 1938 vernielde of verbrande Duitse synagoges, waarnaar de Kristallnacht vernoemd is. Het resultaat is een expositie van moderne kunst, door jonge kunstenaars gebaseerd op een indringend historisch thema.
De expositie wordt op 29 oktober officieel geopend door burgemeester Peter den Oudsten van Groningen.

Veteranenavond over oorlogsrecht
Op 31 oktober organiseert het Humanitair Oorlogsrecht-netwerk (HOR) van het Rode Kruis Groningen in Synagoge Groningen een zogeheten veteranenavond. Het humanitair oorlogsrecht is bedoeld om de schadelijke effecten van gewapende conflicten voor burgers te beperken. Om zulke schendingen te voorkomen, is het belangrijk dat militairen zich aan de regels van het recht houden. Nederlandse oorlogsveteranen vertellen deze avond over hun ervaringen met die regels.


Theatervoorstelling Anna's Oorlog

Op 2 en 3 november is in de synagoge de voorstelling Anna's Oorlog te zien. Marjo Dames vertelt in haar voorstelling een indrukwekkend en meeslepend verhaal over de verschillende keuzes die mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten maken. De kinderen die de voorstelling bekijken, vraag ze hoe zij zouden kiezen als zij nu in zo'n situatie zouden terechtkomen.
De voorstellingen die overdag worden gegeven, zijn bedoeld voor scholieren. Op 2 november is 's avonds een speciale voorstelling voor iedereen.

Theater Goh!?
Op 5 november brengen Roeland Busschers en Dick van Veen samen met Klezmerband Mesjogge in Synagoge Groningen de levendige muziektheatervoorstelling Goh!?.
De voorstelling gaat over twee rabbijnen die voortdurend met elkaar discussiëren. Maar hoe fel de discussies ook oplopen: ze spelen zich af in een sfeer van kameraadschap. De voorstelling wordt georganiseerd door het DoRe (Doopsgezind-Remonstrants)-café.

Hallo Witte mensen
Op 6 november presenteert actrice, columniste, programmamaakster en schrijfster Anousha Nzume in de synagoge haar boek Hallo witte mensen. Haar boek maakte veel reacties los: positieve én negatieve, tot grote verontwaardiging aan toe. Vragen als 'Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?' en: 'Waarom ga je niet terug naar je eigen land?' worden in dit boek besproken. Anousha Nzume wordt geïnterviewd door historicus Hans Alderkamp. Daarbij is volop ruimte voor discussie.

Afsluiting met stille tocht
Op 9 november vindt op de Grote Markt vanaf 20.00 uur de eigenlijke herdenking van de Kristallnacht plaats. De bijeenkomst begint met het aansteken van fakkels die door de deelnemers worden gedragen. Vervolgens houdt Hans Alderkamp een toespraak namens de deelnemende organisaties, gevold door muziek van Jan Roelof Bathoorn.
Vervolgens lopen de deelnemers in stille tocht met de fakkels over de Vismarkt en door de Folkingestraat naar de synagoge. In de synagoge wordt het programma vervolgd met een bijdrage van oud-burgemeester Jacques Wallage, een bijdrage van stadsdichter Lilian Zielstra en liederen door het 4 Mei-Project.