1e stedelijk herdenkingsdebat welke lessen trek jij uit de oorlog

Op maandag 15 april 2013 vanaf 20.00 uur organiseren stichting 4 mei Herdenking Groningen, Groninger Forum en Europe Direct het stedelijk herdenkingsdebat ‘WELKE LESSEN
TREK JIJ UIT DE OORLOG?’. Het debat vindt plaats in ForumImages aan het Hereplein 73 te Groningen. De entree is gratis en reserveren kan via (050) 312 04 33.

Tot op de dag van vandaag laten de oorlogsjaren hun sporen na in onze samenleving. Niet alleen letterlijk. In Nederland is de Tweede Wereldoorlog in politieke discussies nooit ver weg. We trekken graag parallellen met situaties uit de oorlog of herhalen uitentreuren dat we zijn bezet door vreemdelingenhaters en bevrijd door de Amerikanen. Of het nou gaat over de Europese Unie, de defensiebegroting, het vluchtelingenbeleid of burgerlijk ongehoorzaamheid, altijd is er wel een voorbeeld uit de oorlog dat overtuigt. Of juist niet.

Op deze avond van de stichting 4 mei Herdenking Groningen en het Groninger Forum bespreken we vier lessen die veel uit de oorlog worden getrokken. Dat doen we in een zaaldebat met drie experts: cultuurhistoricus Thomas von der Dunk, NRC-columniste Rosanne Hertzberger en historicus Chris van der HeijdenHans Harbers leidt de discussie. Aan het eind van de avond stellen we de vragen over de toekomst van Dodenherdenking: ‘Moet’ herdenken nog? En met wie?