Begraafplaats Esserveld

In het midden van deze begraafplaats staat een groot oorlogsmonument. Het monument is een herinnering aan 45 mensen die in kamp Westerbork vermoord zijn. Het monument heeft de vorm van een ‘u’. Er staat een beeld van een vrouw bij. Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Willem Valk. Voor het monument staat een lijstje met daarin een gedicht van Petra Schuttinga-van der Togt uit Groningen. Op deze begraafplaats liggen mensen uit de top van het Groningse verzet begraven, waaronder de heren Ridder, Legger en v.d. Bosch. Zij zijn in 1944 omgebracht door de Duitsers.  
 

Tijdens de oorlog werden rechtsachter op de begraafplaats ongeveer 200 Duitse soldaten begraven die in de buurt van Groningen gedood waren. In 1955/1956 zijn die Duitse soldaten overgebracht naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg). Aan de achterzijde van de begraafplaats liggen 13 graven van soldaten van de Engelse luchtmacht, vaak waren deze soldaten bemanningsleden van vliegtuigen die door de Duitsers neergeschoten waren. 

Ligging: aan de Esserweg 22. Het oorlogsmonument staat in het midden van de begraafplaats. Loop de begraafplaats op en ga een klein stukje rechtdoor. Daar is al direct het monument. Helemaal doorlopend liggen de graven van de Engelsen liggen, zowel links- als rechts-achter op de begraafplaats.